Bu Blogda Ara

24 Nisan 2013 Çarşamba

bu da mı final?

 oynamak zordur, streslidir. finali kazanmanın mutluluğu da bambaşkadır, hele seyreden değil de sahada olanlar için daha da bambaşkadır final oynamak, kazanmak, başarmak. galatasaray cuma günü elazığ'ı 3-1lik skorla geçip fenerbahçe'yle puan farkını 7 yapmıştı, açıkçası o puan farkının o halde kalması galatasaraylıların ortak hayali olsa da pek de inanmıyorduk o farkın 7 olarak kalacağına. Pazar günü 4e düşmemesi konusunda herhangi bir düşüncem ya da beklentim yoktu. ama paun farkı 7 olarak kaldı pazar gecesi itibariyle. fenerbahçe bu sefer "finali" kazanamadı. final kelimesi 2.yarının başından beri her maç için kullandıkları bir tabir fenerbahçelilerin. gerek teknik direktörlerinin gerek oyuncularının her maçın öncesinde ve sonrasında bu maçımız finaldi kazanmak zorundaydık gibi demeçleri basında sürekli yer aldı. Nerdeyse her maç sonrası şu kalıbı gördük  "Fenerbahçe teknik direktörü Aykut Kocaman, telafisi olmayan maçlar oynadıklarını ve mutlak kazanmaları gereken maçtan galip ayrıldıklarını ifade etti." bu kadar finali kaldıramayacakları açıktı oyuncuların, kazanabilirler miydi elbet kazanabilirlerdi. ama 2 senedir nerdeyse her maça bir final gözüyle bakmaları, final havasında çıkmaları onun  da ötesinde her maçta birilerinden intikam alma amacı güderek çıkmaları psikolojilerini büyük ölçüde yaralamıştır diye tahmin ediyorum. fiziksel olarak bütün rakiplerinizden daha fazla maç oynadığınız için zaten yıpranıyorsunuz, ama mental açıdan da geri kalmayalım yıpranmışlıkta diyerek her maça bakın bu final haa kazanamazsak biteriz, kaybedersiniz başarısız olursunuz bilinçaltıyla çıkarıyorsunuz futbolcularınızı. pek anlayabileceğim bir olgu değil bu.

fenerbahçe'nin final maç tanımı benim algıladığımdan daha da farklıdır belki, ya da yanılan ben de olabilirim. gelelim galatasaray'ın final haftalarına, her maçımız final açıklamasını ilk kez bu hafta okudum bir galatasaraylı profesyonel'in ağzından. bundan sonra her maçımız final, evet. bitime 4 hafta kalmışken elbet her maç final, 7 puan öndeyken her maçın final olma zorunluluğu daha da önemli belki. final maçları ligin son 4-5 hatta belki son 6 haftası için, uefa kupasında yarı finaldeyken söylenir ama ligin 25.haftası bu maç final derseniz rakibiniz sizi ciddiye almaz ama oyuncularınıza fazla baskı yüklemiş olursunuz. avrupa şampiyonası-dünya kupası eleme gruplarında her maça final parolasıyla çıkılmaz elbet, ama o kulvarda mücadele etme hakkı bulunursa 3-4 maçlık gruplar için her maç final yakıştırması yapılır.

neyse önümüzdeki her maç cidden final bundan sonra, arkamıza bakmadan, her maçı final gibi oynayıp 11 gün sonra finalin karşılığını alıcaz umarım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder